B&B THE OLD HOUSE  ›  Veurne

Geschiedenis

Al in de 9de eeuw was Veurne een vestingstad die in de 14de eeuw werd omwald. Vauban legde versterkingen aan, die door keizer Jozef II in 1783 werden ontmanteld.

De deels gotische gebouwen staan rond de Grote Markt en dateren uit de 13e eeuw, toen de lakenhandel Veurne, zoals zoveel andere Vlaamse steden, rijkdom bracht. De 17de eeuwse gebouwen in regionale renaissancestijl werden opgetrokken in de Spaanse periode. Op 17 juli 1831 mocht Veurne als eerste Belgische stad de toekomstige vorst, Koning Leopold I, verwelkomen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het hoofdkwartier van het Belgisch leger in de stad gevestigd. In 1906 verbleef de Duitse dichter Rainer Maria Rilke in Veurne.

Schilderachtige dorpen in de buurt

De stad Veurne bestaat uit 11 deelgemeenten. Veurne zelf is de grootste kern en telt veruit de meeste inwoners. De andere deelgemeenten zijn kleine polderdorpjes; dit zijn Avekapelle, Booitshoeke, Bulskamp, De Moeren, Eggewaartskapelle, Houtem, Steenkerke, Vinkem, Wulveringem en Zoutenaaie.

Prachtige gebouwen

De Sint-Walburgakerk is een kerk waarvan het koorgedeelte is uit de 14de eeuw vroeg-gotisch is. Het andere neo-gotisch gedeelte dateerd uit het begin van de 20ste eeuw. Ze is ontstaan uit een 9de-eeuwse kapel. Het is een uniek voorbeeld van een groots opgevatte gotische kerk die onvoltooid bleef.

De Sint-Niklaaskerk uit de 12de eeuw werd verbouwd in de 15de eeuw. In de toren hangt een klok ('t Bomtje) uit 1379 en een beiaard. Het 13de eeuwse portaal is opvallend.

Het Landhuis, tot 1586 de zetel van het bestuur en het gerecht van de kasselrij Veurne, daarna dit van de stad en kasselrij Veurne en dit tot 1795-1796. Vanaf dan tot 1982 deed het Landhuis dienst als gerechtshof, sindsdien is het een deel van het stadhuis.

Het Spaanse Paviljoen

De Vleeshalle

Het Kasteel Beauvoorde is gelegen in de deelgemeente Wulveringem (dat samen met het nabijgelegen Vinkem vroeger de gemeente Beauvoorde vormde)

Evenementen

Veurne heeft een jaarlijkse Boeteprocessie, bestaande uit groepen die het lijden van Jezus Christus uitbeelden, en penitenten of boetelingen. De processie trekt elk jaar op de laatste zondag van juli door de stad.

Links

Deelgemeenten en nabijgelegen steden:
 - Avekapelle (link)
 - De Moeren (link)
 - Eggewaartskapelle (Wikipedia)
 - Bulskamp (Wikipedia)
 - Houtem (Wikipedia)
 - Steenkerke (Wikipedia)
 - Vinkem (Wikipedia)
 - Wulveringem
 - Zoutenaaie

Nabijgelegen steden:
 - De Panne (link)
 - Koksijde (link)
 - Duinkerke (link)
 - Calais (link)
 - Rijsel (link)
 - Diksmuide (link)
 - Nieuwpoort (link)

Extra links:
 - vvvveurne - Grote Markt 29, 8630 Veurne (link)
 - Stad Veurne - Grote Markt 29, 8630 Veurne (link)
 - Boeteprocessie - Grote Markt 29, 8630 Veurne (link)
 - Westtoer - Koning Albert I laan 120, 8200 Brugge (link)
 - Toerisme Vlaanderen - Grasmarkt 61, 1000 Brussel (link)
 - touristische-attraktionen.be (link)
 - tourist-attractions.be (link)